En intervju om att ha jobbet som sin enda trygga plats

En av fem vuxna har någon gång i livet utsatts för våld av en närstående. Våldet kan därför ta sig in på arbetsplatsen och få konsekvenser för alla medarbetare och även för dig som chef. Beteendevetaren Elin Holmgren och genusvetaren Rita Grünbaum som har skrivit boken Jobbet var min enda trygga plats – handbok för arbetsgivare om våld i nära relationer svarar här på hur du som chef, ledare eller medarbetare kan se olika tecken och signaler på att en kollega utsätts för våld, eller själv utövar våld, i en nära relation.

Vilka former av våld finns det och vilka är de viktigaste att känna till som chef?
– Begreppet våld för ofta tanken till fysiskt våld men när det handlar om våld i nära relation brukar man prata om våldets kontinuum, det vill säga olika våldsamma och destruktiva handlingar från en person mot en annan som bildar ett mönster. En vanlig definition på våld i nära relation kommer från Per Isdal som är psykolog på den norska stiftelsen Alternativ til vold:

Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill.

Det handlar alltså om mycket mer än bara det fysiska våldet. Psykiskt våld handlar om att trycka ner, hota, kontrollera och förminska sin partner, men det kan också handla om att straffa sin partner genom att behandla hen som luft. Ekonomiskt våld är ett effektivt sätt att ha kontroll över någon och det kan exempelvis vara att inte låta sin partner ha hand om sin egen ekonomi eller att tvinga sin partner att ta lån. Digitalt våld är vanligt och kan lätt ta sig in på arbetsplatsen. Vår digitala verklighet har tyvärr öppnat upp fler arenor att utöva våld på. Den som är utsatt tvingas att vara ständigt tillgänglig för den som utsätter genom mobiltelefon eller sociala medier. Det kan förekomma kränkningar och hot via sms eller chatt. Det finns möjlighet att kontrollera exakt var någon befinner sig via appar. Men det viktigaste är inte att veta exakt vilka former av våld som finns utan att kunna känna igen mönster av utsatthet och förstå att våld kan ta sig många olika uttryck, men syftar alltid till att kontrollera och bryta ner en annan människa.

Vilka tecken och signaler kan vara indikationer på att en medarbetare utsätts för våld? 
– Det finns en del indikatorer som man kan vara uppmärksam på, exempelvis upprepad korttidsfrånvaro, att medarbetaren verkar nedstämd, trött orolig eller stressad, sämre arbetsprestation, att medarbetaren är väldigt oflexibel med arbetstider eller aldrig deltar vid saker som ligger utanför arbetstid eller att hen ofta är upptagen med sin privata mobiltelefon. Blåmärken eller andra fysiska skador är så klart också ett tecken.

Om du känner oro för en medarbetare är det viktigt att på ett respektfullt sätt utforska vad som har hänt och hur situationen ser ut.

Vad skulle ni ge för råd till en chef som ska bemöta en person som utsätts för våld?
– Om du känner oro för en medarbetare är det viktigt att på ett respektfullt sätt utforska vad som har hänt och hur situationen ser ut. Se till att ni kan sitta ostört och att du har gott om tid för samtalet. Om du vet att medarbetaren är utsatt kan det vara en fördel att innan samtalet undersöka vilket stöd arbetsplatsen kan ge. Har ni en företagshälsovård som kan ta emot medarbetaren på stödsamtal? Finns det en säkerhetsavdelning som kan vara behjälplig? Finns det andra resurser som socialtjänst eller kvinnojour som skulle kunna vara ett stöd? Viktigt att ta i beaktande är att medarbetaren vet bäst och själv måste få fatta beslut om vad hen behöver. Därför är det främsta rådet att vara inlyssnande och inte komma med råd eller pekpinnar.

Om du har misstankar om att någon är utsatt kan det vara bra att utgå från det du observerat i relation till arbetet, lyfta att det skulle kunna vara ett tecken på att medarbetaren far illa – exempelvis är utsatt för våld – och att du därför vill ställa frågor om hur hen har det hemma med sin partner (eller andra närstående).

Kom ihåg att de allra flesta uppskattar omtanken och att den som är utsatt sällan berättar utan att få frågan.

Om du vill ställa rutinmässiga frågor om våld till dina medarbetare, exempelvis vid medarbetarsamtalet, kan det vara bra att rama in frågorna med att det är väldigt vanligt med våld i relationer (en av fem vuxna har varit utsatt) och att du därför brukar ställa frågor om våld.

Kom ihåg att de allra flesta uppskattar omtanken och att den som är utsatt sällan berättar utan att få frågan.

Vilka tecken och signaler kan vara indikationer på att en medarbetare använder våld?
– Att medarbetaren (om det är en man) har en dålig kvinnosyn, talar nedsättande om sin partner, är nedstämd, är lynnig, har humörsvängningar, ofta är upptagen av sin privata mobil, kommer för sent eller går tidigt, ofta avviker under arbetsdagen för att göra ärenden eller hotar med att skada sig själv eller partnern om relationen skulle ta slut. Exempel på fysiska skador kan vara sår på knogarna eller rivmärken.

Att systematiskt använda våld mot sin partner innehåller ofta olika former av kontrollerande beteenden, och detta upphör inte nödvändigtvis bara för att man är på jobbet.

Vad skulle ni ge för råd till en chef som ska bemöta en person som använder våld?
– Fokusera på hur beteendet påverkar arbetet och arbetsplatsen. Att systematiskt använda våld mot sin partner innehåller ofta olika former av kontrollerande beteenden, och detta upphör inte nödvändigtvis bara för att man är på jobbet. Därmed används troligtvis arbetsplatsens tid och resurser på ett sätt som du som chef kan använda som bas i samtalet. Använd gärna arbetsplatsens värdegrund som stöd om medarbetaren uttryckt sig kränkande under arbetstid.

Vad är det viktigaste en chef behöver göra för att kunna erbjuda sina medarbetare en trygg arbetsplats?
– Skapa ett omtänksamt klimat där medarbetaren känner förtroende för dig som chef baserat på en tydlig värdegrund där det inte finns tolerans för vare sig kränkningar eller nedsättande tilltal.


Illustrationen med fjärilen är tagen från omslaget till boken Jobbet var min enda trygga plats – handbok för arbetsgivare om våld i nära relationer. Omslag och grafisk form av Anna Hild. Illustration av Shutterstock/Lucky strokes.

Elin Holmgren och Rita Grünbaum

Elin Holmgren - författare på Gothia Kompetens

Elin Holmgren är beteendevetare och har en master i socialt arbete. Hon är också utbildad inom kommunikativt ledarskap och inom organisation och ledarskap. Tillsammans med kollegan Rita Grünbaum har hon arbetat mot våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor, både på operativ och strategisk nivå, i drygt tjugo år.

Rita Grünbaum - författare på Gothia Kompetens

Rita Grünbaum är genusvetare och har även studerat psykologi i USA. Tillsammans med kollegan Elin Holmgren har hon arbetat mot våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor, både på operativ och strategisk nivå, i drygt tjugo år.

Tillsammans har de grundat Värdighetsverket som erbjuder kunskap och processtöd till verksamheter som vill utveckla sitt arbete inom våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor.


Loggor: Facebook, Instagram och LinkedIn | © Facebook, Instagram och LinkedIn
Följ oss för att hålla dig uppdaterad om organisation och ledarskap:
FacebookInstagramLinkedIn


Kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrev | © Gothia KompetensPrenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

Del av bokomslag: Beredd på det oförberedda – Ledare | © Gothia Kompetens

Hur kan du som ledare förbereda dig inför komplexa möten i arbetslivet?

En artikel med utgångspunkt i boken Beredd på det oförberedda – Ledare vars ambition är att bidra till personlig utveckling och ge ett förhållningssätt före, under och efter komplexa möten i arbetslivet.

Läs artikeln om kompexa möten

Anne-Christine Smith - författare på Gothia Kompetens

Giraffspråket lär oss uttrycka och förstå behov

Giraffspråket handlar om att få bättre kontakt med andra och sig själv genom att vi lär oss att kommunicera våra känslor och behov, med fullt ansvar för oss själva och med medkänsla. I den här artikeln får du en introduktion i hur Giraffspråket kan hjälpa dig både i din arbetsroll och som privatperson.

Läs artikeln om giraffspråket