Språklekar för att ge barn ett rikt språk

Intervju med logopeden Catarina Sjöberg

Fler artiklar om förskolan

Språklekar för att ge barn ett rikt språk

I varje förskolegrupp finns det flera barn med språksvårigheter som inte tar till sig av det vanliga språkbadet som de flesta barn gör. De behöver öva språket på ett mer specifikt sätt, både i förskolan och hemma. Logopeden Catarina Sjöberg har därför tagit fram roliga språklekar för att ge barnen övning och förutsättningar till ett rikt språk.

– Jag vill göra det enklare för förskolan att språkträna med barn som har språksvårigheter. Det behöver inte vara svårt eller ta så mycket tid. Men det är nödvändigt för barnens utveckling, säger Catarina Sjöberg, leg. logoped.  Språksvårigheter är ett livslångt handikapp och en viktig faktor för inlärningsproblematik.

– En del av barnen med språksvårigheter får svårt med inlärning i skolan och vi träffar dem kanske igen för dyslexiutredning när de blir äldre.

Catarina Sjöberg menar att förskolan har en viktig roll för att ge barn förutsättningar till ett rikt språk och har därför skrivit boken Språkleka i förskolan – barns möjlighet till ett rikt språk. Hon hoppas att den ska öka kunskapen om språksvårigheter och ge praktiska övningar som är lätta och roliga att göra med som stöd för förskolan.

– Det är roliga språklekar du kan använda i vardagssituationer; i hallen, i trappen eller på promenaden. Det är inte svårt men det är nödvändigt att öva mycket med de barn som har språksvårigheter.

– Ha språklekarna i bakhuvudet och passa på i vardagen. Det kan göra stor skillnad hjälpa de här barnen mycket och göra en stor skillnad för deras språkutveckling.

Catarina Sjöberg - författare på Gothia Fortbildning

Catarina Sjöberg, leg. logoped sedan 1992, arbetar vid Hallands sjukhus Halmstad. Hon föreläser mycket, bland annat för personal i förskolan. 2015 utsågs hon till Årets logoped av Svenska stamningsförbundet.

I boken Språkleka i förskolan får du en skatt av språklekar som hon själv har utarbetat.


Facebooks logotypVarmt välkommen till vår FB-sida för dig i förskolan: artiklar, lästips och nya produkter.


TIPS! Prenumera på vårt nyhetsbrev inom förskola: lästips, nyheter och erbjudanden.


RELATERADE PRODUKTER