Lär dig hantera svåra utmaningar som ledare och chef

Åsa och Ralf Hedin, båda med lång ledarskapserfarenhet inom offentlig sektor, har skrivit boken Ledarskap på allvar – ge dig själv bra förutsättningar. I denna intervju tar författarna upp några av de situationer som boken berör och som känns och nästan gör ont i magen när de uppstår, samt hur du som ledare kan agera och även förbereda dig på dessa utmaningar.

Lyssna och acceptera att människor omkring dig kan ha andra åsikter eller upplevelser än du själv.

Hur kan jag som ledare agera på bästa sätt när det uppstår en konflikt eller friktion i en arbetsgrupp?

– Det bästa du kan göra är att förbereda dig, att inse att du kommer att behöva hantera konflikter och ha tänkt igenom vem du vill vara som ledare när de inträffar. När de väl uppstår kan du vinna mycket på att sänka tempot, lyssna och acceptera att människor omkring dig kan ha andra åsikter eller upplevelser än du själv.

Kommunikation är en viktig del av att vara ledare. Vilka verktyg ska jag använda för att skapa bra samtal med mina medarbetare och varför ska jag använda just dem?

– Det viktigaste verktyget i kommunikation är att lyssna, inte bara på vad som sägs utan hur, i vilket sammanhang, av vem, och även att lyssna efter vad som inte sägs. Det är lätt att hamna i att mest argumentera för sin egen ståndpunkt men lyssnandet är ofta vägen till framgång. I det ligger också att vara lyhörd för vilka behov den medarbetare har som du pratar med. Ofta behöver du så klart också säga vad du själv tycker och då är tydlighet ett viktigt verktyg, att se till att dina medarbetare har förstått vad som är viktigt för dig.

Tänk igenom vilka frågor du inte vill ha, de som skulle göra dig osäker eller illa till mods. Det är ofta de viktigaste frågorna och särskilt värdefullt att du har svar på.

Att känna sig utsatt och påhoppad som chef av media är vanligt idag, speciellt med sociala mediers spridning. Hur kan jag förbereda mig och hantera dessa situationer på bästa sätt?

– Idag kan det vara helt avgörande att förstå medialogiken och hur plattformarna i sociala medier fungerar. En av de viktigaste förberedelserna är att du har tänkt igenom vad du vill få sagt, vilka som är dina viktigaste budskap. Förbered dig också genom att träna framför kamera. Ta gärna hjälp med det. Dessutom, tänk igenom vilka frågor du inte vill ha, de som skulle göra dig osäker eller illa till mods. Det är ofta de viktigaste frågorna och särskilt värdefullt att du har svar på.

Det är genuint svårt för en chef idag att få tiden att räcka till.

Jag har svårt att fördela min tid och känner mig ibland otillräcklig, hur kan jag som chef både räcka till, kunna prioritera och föregå med gott exempel i arbetsgruppen?

– Det är genuint svårt för en chef idag att få tiden att räcka till. Du kommer en god bit på vägen redan genom att vara medveten om det, eftersom det hjälper dig att vara uppmärksam på hur du använder din tid. Ett bra konkret hjälpmedel är att sätta av en fast tid varje vecka för planering av hur du rent konkret ska använda din tid en eller ett par veckor framåt och sedan följa upp om du gjorde som du hade tänkt.

Till sist, vilka är de viktigaste verktygen jag får med mig efter att jag läst boken Ledarskap på allvar och varför?

– Skälet till att vi skrev boken var att vi vill öka chefers insikt om att de kommer att ställas inför svåra situationer där det kan få långtgående konsekvenser hur de väljer att agera, och att det bästa du kan göra är att förbereda dig på dem. Det kan faktiskt vara helt avgörande för din framtid som chef. Boken innehåller ett antal konkreta situationer som de flesta chefer ställs inför förr eller senare, ofta flera gånger, och vi ställer frågor som du kan reflektera över för att komma fram till vem just du vill vara som ledare i svåra situationer.


Intervjun gjordes av Elin Bergenholtz, Gothia Kompetens.
Illustrationen högst upp på sidan är gjord av Hanna Ingvarsson. Den är en del av omslaget till boken Ledarskap på allvar – ge dig själv bra förutsättningar.

Mer om Åsa och Ralf Hedin

Åsa Hedin - författare på Gothia Kompetens

Åsa Hedin har jobbat som chef i 15 år – i staten (Polisen, Säkerhetspolisen, Trafikverket och Statens institutionsstyrelse), två kommuner och en region. Bredden i hennes chefsuppdrag innebär att hon har verkat i många olika organisationskulturer och drivit utveckling i dem alla. 

Ralf Hedin - författare på Gothia Kompetens

Ralf Hedin har jobbat som chef i 20 år – inom Polisen, Regeringskansliet och två kommuner. Han har gått en rad chefsutbildningar och fortsätter sitt lärande, både i det dagliga arbetet och genom utbildningar inom ledarskap och personlighetspsykologi.


Loggor: Facebook, Instagram och LinkedIn
Följ oss för att hålla dig uppdaterad om organisation och ledarskap:
Facebook • Instagram • LinkedIn


Kuvert - symbol för Gothia Kompetens nyhetsbrevPrenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad.

Jakob Carlander - författare och föreläsare på Gothia Kompetens

”Jag vill stärka chefer att våga ta de svåra samtalen”

Många chefer upplever en ensamhet i de konfliktfyllda samtalen. Vad kan man göra och inte göra i komplicerade situationer?

– Det går att lära sig hur man kan bemöta starka känslomässiga reaktioner och hur man kan driva samtalet framåt professionellt, sakligt och konstruktivt. Jag vill motivera chefer att våga ta de här samtalen och visa hur de kan genomföra dem utan att ta det personligt eller bli upprörda, säger psykoterapeut, handledare och författare Jakob Carlander.

Läs intervjun med Jakob Carlander

Maria Högberg - författare på Gothia Kompetens

”Så här ökar du motivationen i en orolig värld”

Krig, klimatkris, inflation, högre priser och räntehöjningar. Det är inte säkert att alla står frustande i båset, fyllda med energi och lust att ta sig an det nya året. Tvärtom – alla negativa budskap kan påverka oss både hemma och på jobbet. Men det finns verktyg för att samla kraft och skapa tillförsikt. 

– Det finns många ljusglimtar där ute. Vi kan välja att bli en resurs för varandra, säger vår författare Maria Högberg som är kommunikationstränare och handledare för chefer och personalgrupper. Här skriver hon om hur du och dina kollegor kan stärka er själva och varandra.

Läs artikeln av Maria Högberg