Konferensen Litteraturläsning i fokus

Konferens och workshop om litteraturläsning – för svensklärare på högstadiet och gymnasiet

Litteraturläsning i fokus genomfördes senast i juni 2019. Varmt välkommen åter!

Du som är nyfiken på innehållet i konferensen som arrangerades i juni 2019 kan läsa mer om det på den här sidan. Och håll dig gärna uppdaterad om kommande konferenser och aktuella böcker via vårt nyhetsbrev.


Litteraturläsning i fokus är en konferens och workshop där du tillsammans med forskare, författare och lärare får diskutera och fördjupa din kunskap. 

Carl-Johan Markstedt och boken Hiwa av Augustin Erba - konferensen Litteraturläsning i fokus 2018Dessutom får du ta del av praktiska metoder och handfasta tips för hur du kan utveckla arbetet med skönlitteratur i dina klasser. Det är en dag med fullt fokus på dig som svensklärare.

Moderator för konferensen 2019 och ledare av workshopen är Carl-Johan Markstedt, gymnasielärare och uppskattad läromedelsförfattare.

Workshop om romanläsning i praktiken 
Här får du praktisk övning i en metod för romanläsning där litteratur blir navet i svenskämnet. Augustin Erbas novell Hiwa är utgångspunkten för workshopen. Novellen skickas till dig innan konferensen.

Konferensen ger oss kunskap om: 

 • hur du kan arbeta för att öka elevernas läsintresse
 • hur skönlitteratur fungerar som ett nav i svenskämnet
 • vilka böcker som lämpar sig för gemensam läsning.

 


Konferensdeltagare om Litteraturläsning i fokus december 2018: 

"Många saker som känns inspirerande och möjligt att genomföra i sitt klassrum."
"Mycket intressant och givande med workshopen."
"Kvalitativt, komprimerat, behöver repriseras in till själen."
 


FAKTA

Konferensen Litteraturläsning i fokus genomfördes senast i juni 2019. Välkommen åter vid nästa tillfälle!

Frågor?
Kontakta Barbro:
anmalan@gothiafortbildning.se
08-4622670


Vill du ställa ut på Litteraturläsning i fokus? Välkommen att kontakta Karin Westlund: karin.westlund@gothiafortbildning.se
Tel: 070-8127072


 

Program på Litteraturläsning i fokus – konferens och workshop

Om du är nyfiken kan du läsa mer om programmet nedan från juni 2019. Och varmt välkommen åter!

 • 09:30 Kaffe, smörgås och tid att besöka utställningen

  Fika och mingel!

 • 10:00 Välkomna!

  Carl-Johan Markstedt, moderator, och Tobias Ludvigson, chefredaktör Grundskoletidningen och Gymnasiemagasinet, hälsar välkomna.

  Carl-Johan Markstedt - Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning / Berling Media
  CARL-JOHAN MARKSTEDT
  Gymnasielärare, läromedelsförfattare och museipedagog vid Nobelmuseet.
  TOBIAS LUDVIGSON
  Chefredaktör för Grundskoletidningen.
 • 10:10 Uppmärksam och inlevelsefull läsning

  Litteraturundervisningen misslyckas ofta med att engagera och träna eleverna i att läsa skönlitteratur. Det beror på en rad olika saker, inte minst har konkurrensen från nya medier skapat andra möjligheter att fylla vårt begär av berättelser och fiktioner. Samtidigt visar studier att det är viktigt att läsa böcker för att utvecklas som människa och medborgare.

  Anders Öhman presenterar en modell för läsundervisningen som syftar till att både väcka läslusten och öka  uppmärksamheten på texten.

  Anders Öhman - Gothia Fortbildning
  ANDERS ÖHMAN
  Professor i litteraturvetenskap och litteraturdidaktik vid Umeå universitet. Han har skrivit Litteraturdidaktik, fiktioner och intriger, Gleerups 2015 och är, tillsammans med Ingrid Lindell, redaktör för boken För berättelsens skull: Modeller för litteraturundervisningen, Natur & Kultur Akademisk 2019.
 • 10:40 Paus
 • 10:50 Fem titlar för gemensam läsning

  Vad ska vi läsa tillsammans på lektionerna? Det är lätt att fastna i gamla spår och välja samma bok om och om igen till sina klasser. Hur ska du kunna hänga med i den stora bokfloden? Och hur kan man arbeta med skönlitteratur för att både väcka läslust och främja läsförståelse?

  Johanna Lindbäck tipsar om fem nya titlar som passar för gemensam läsning och som väcker samtal på högstadiet och gymnasiet. 

  Johanna Lindbäck - Gothia Fortbildning | © Stefan Tell
  JOHANNA LINDBÄCK
  Johanna Lindbäck är författare, översättare och driver tillsammans med Lisa Bjärbo podden Bladen brinner om barnlitteratur. Hon är även gymnasielärare i svenska och engelska, och en av kvinnorna bakom bloggen bokhora.se. Under perioden 2013–2015 var hon Kulturrådets läsambassadör. Johanna har skrivit boken Karta för förälskade & andra vilsna, Gilla Böcker 2017.
 • 11:30 Samtal mellan moderator Carl-Johan Markstedt, Anders Öhman och Johanna Lindbäck 

  Deltagarnas frågor från appen Mentimeter lyfts upp och diskuteras.

 • 11:50 Lunch

  Anmäl eventuella allergier i god tid till Barbro Lundborg:
  Mejl: anmalan@gothiafortbildning.se
  Telefon: 08-462 26 70

  BARBRO LUNDBORG
  Administratör, kurs och konferens.
 • 12:50 Kreativ läsning

  Hur gör du för att öka elevernas läsintresse, engagera och motivera eleverna till att vilja, våga lära sig och utvecklas?Malin Larsson berättar hur hon arbetar med bokprojekt som lyckas engagera eleverna till både läsning och skrivning.

  Hon presenterar ett bokprojekt utifrån boken En man som heter Ove och ger konkreta exempel på de fem viktiga delarna hon bygger sin undervisning på; högläsning, att skapa autentiska mottagare, kontinuerliga boksamtal, kreativt och hur du som lärare kan vidga texten i boken.

  Malin Larsson
  Lärare i svenska på högstadiet och förstelärare. 2014 mottog hon Svenska Akademiens Svensklärarpris. Hon har tillsammans med Cecilia Peña podcasten Svensklärare emellan. På Twitter och Instagram hittar du Malin under namnet @visesiskolan.
 • 13:20 Paus
 • 13:30 Workshop: Romanläsning i praktiken - att samtala och skriva om litteratur

  Hur kan vi svensklärare arbeta rent praktiskt i våra klasser med romanläsning – från bokval och introduktion, till veckovisa samtal och avslutande skrivuppgifter? Hur kan litteratur bli ett nav i svenskämnet, där ämnets olika delar ges ett naturligt sammanhang?

  Carl-Johan Markstedt och Martin Sandberg presenterar en modell för romanläsning i praktiken. Under eftermiddagens workshop får vi praktiskt tillämpa modellen med utgångspunkt i Augustin Erbas novell Hiwa. Novellen skickas till deltagarna innan konferensen.

  Tillsammans har Carl-Johan och Martin under en rad år skrivit böcker och föreläst om läsning. Januari 2019 kom de ut med boken Romanläsning i praktiken – Samtala och skriva om litteratur i skolan, Gothia Fortbildning.

  Carl-Johan Markstedt - Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning / Berling Media
  CARL-JOHAN MARKSTEDT
  Carl-Johan Markstedt är gymnasielärare, läromedelsförfattare och museipedagog vid Nobelmuseet.
  Martin Sandberg - Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning / Berling Media
  MARTIN SANDBERG
  Martin Sandberg är gymnasielärare på Sven Eriksongymnasiet i Borås och läromedelsförfattare.
 • 14:40 Eftermiddagskaffe
 • 15:10 Om arbetet med novellen Hiwa

  Det som från början var tänkt att bli ett kort, lättsamt stycke blev istället en ond saga om civilkurage i vår tid. Den korta novellen tog åtta månader att skriva. Augustin Erba berättar om arbetet med novellen Hiwa.

  Augustin Erba ville utforska temat med falska nyheter, bristen på källkritik och vad som händer med samhällsväven när åsikter blir viktigare än fakta. Den unga huvudpersonen i berättelsen upptäcker hur världen omkring henne ändras. Hon behöver fatta ett eget beslut. Ett beslut som ständigt återkommit i mänsklighetens historia.

  Augustin Erba - föreläsare på Gothia Fortbildning
  AUGUSTIN ERBA
  Augustin Erba är författare och journalist på Dagens Nyheter. Han senaste roman Blodsbunden, Albert Bonniers Förlag 2015 prisades av Samfundet De Nio. Han har också producerat programmet Sommar i P1.
 • 16:00 Sammanfattande ord av Carl-Johan Markstedt

  Sammanfattande ord av moderator Carl-Johan Markstedt.

  Carl-Johan Markstedt - Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning / Berling Media
  CARL-JOHAN MARKSTEDT
  Carl-Johan Markstedt är gymnasielärare, läromedelsförfattare och museipedagog vid Nobelmuseet. Januari 2019 kom han tillsammans med Martin Sandberg ut med boken Romanläsning i praktiken – Samtala och skriva om litteratur i skolan, på Gothia Fortbildning.
 • 16:10 Konferensen avslutas

  Tack för den här gången och välkommen åter!

Talare på Litteraturläsning i fokus – konferens och workshop

Talare på konferensen i juni 2019. Varmt välkommen vid nästa tillfälle!

Carl-Johan Markstedt - Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning / Berling Media

Moderator och ledare av workshopen är Carl-Johan Markstedt, gymnasielärare, uppskattad läromedelsförfattare och museipedagog vid Nobelmuseet.

Tillsammans med Martin Sandberg har han under en rad år skrivit böcker och föreläst om läsning. I januari 2019  utkom de med boken Romanläsning i praktiken – Samtala och skriva om litteratur i skolan, Gothia Fortbildning.

Foto av Marcus Gustafsson.

Gymnasielärare och läromedelsförfattare Carl-Johan Markstedt

Anders Öhman - Gothia Fortbildning

Professor i litteraturvetenskap och litteraturdidaktik vid Umeå universitet. Han har skrivit Litteraturdidaktik, fiktioner och intriger, Gleerups 2015 och är, tillsammans med Ingrid Lindell, redaktör för boken För berättelsens skull: Modeller för litteraturundervisningen, Natur & Kultur Akademisk 2019.

Professor i litteraturvetenskap och litteraturdidaktik Anders Öhman

Johanna Lindbäck - Gothia Fortbildning | © Stefan Tell

Johanna Lindbäck är författare, översättare och driver tillsammans med Lisa Bjärbo podden Bladen brinner om barnlitteratur. Hon är även gymnasielärare i svenska och engelska, och en av kvinnorna bakom bloggen bokhora.se. Under perioden 2013–2015 var hon Kulturrådets läsambassadör. Johanna har skrivit boken Karta för förälskade & andra vilsna, Gilla Böcker 2017. Foto av Stefan Tell.

Författare och översättare Johanna Lindbäck

Malin Larsson är lärare i svenska på högstadiet och förstelärare. 2014 mottog hon Svenska Akademiens Svensklärarpris. Hon har tillsammans med Cecilia Peña podcasten Svensklärare emellan. På Twitter och Instagram hittar du Malin under namnet @visesiskolan.

Foto av Mikael M Johansson

Lärare Malin Larsson

Augustin Erba - föreläsare på Gothia Fortbildning

Augustin Erba är författare och journalist på Dagens Nyheter. Hans senaste roman Blodsbunden, Albert Bonniers Förlag 2015, prisades av Samfundet De Nio. Han har också producerat programmet Sommar i P1.

Författare och journalist Augustin Erba

Martin Sandberg - Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning / Berling Media

Martin Sandberg är gymnasielärare på Sven Eriksongymnasiet i Borås och läromedelsförfattare. Tillsammans med Carl-Johan Markstedt har han under en rad år skrivit böcker och föreläst om läsning. I januari 2019  utkom de med boken Romanläsning i praktiken – Samtala och skriva om litteratur i skolan, Gothia Fortbildning.

Foto av Jessica Segerberg.

Gymnasielärare och läromedelsförfattare Martin Sandberg


Betalningsvillkor
Betalning sker mot faktura efter konferensen. Kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Fortbildning förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.