Litteraturläsning i fokus, nytt tillfälle - Konferens
Konferensen Litteraturläsning i fokus
Konferens och workshop om litteraturläsning – för svensklärare på högstadiet och gymnasiet
Litteraturläsning i fokus är en konferens och workshop där du tillsammans med forskare, författare och lärare får diskutera och fördjupa din kunskap.
Dessutom får du ta del av praktiska metoder och handfasta tips för hur du kan utveckla arbetet med skönlitteratur i dina klasser. Det är en dag med fullt fokus på dig som svensklärare.
Moderator för konferensen 2019 och ledare av workshopen är Carl-Johan Markstedt, gymnasielärare och uppskattad läromedelsförfattare.
Workshop om romanläsning i praktiken
Här får du praktisk övning i en metod för romanläsning där litteratur blir navet i svenskämnet. Augustin Erbas novell Hiwa är utgångspunkten för workshopen. Novellen skickas till dig innan konferensen.
Konferensen ger oss kunskap om:
- hur du kan arbeta för att öka elevernas läsintresse
- hur skönlitteratur fungerar som ett nav i svenskämnet
- vilka böcker som lämpar sig för gemensam läsning.
Konferensdeltagare Litteraturläsning i fokus december 2018:
"Många saker som känns inspirerande och möjligt att genomföra i sitt klassrum."
"Mycket intressant och givande med workshopen."
"Kvalitativt, komprimerat, behöver repriseras in till själen."
FAKTA
Datum: 3 juni 2019
Plats: Bryggarsalen, Norrtullsgatan 12 N, Stockholm.
Program:
Ladda ner programmet som pdf här.
Boka tidigt-pris: 2990 kr vid bokning senast 15 april. Ordinarie pris: 3590 kr.
Priser per person exkl. moms. Lunch samt för- och eftermiddagskaffe ingår.
Frågor?
Kontakta Barbro Lundborg:
anmalan@gothiafortbildning.se
Tel: 08-4622670
Vill du ställa ut på Litteraturläsning i fokus? Välkommen att kontakta Johan Fogelström: johan.fogelstrom@gothiafortbildning.se
Tel: 073-3759036
Program på Litteraturläsning i fokus – konferens och workshop
Talare på Litteraturläsning i fokus – konferens och workshop
Klicka på respektive bild nedan för att läsa mer om föreläsarna på konferensen.

Moderator och ledare av workshopen är Carl-Johan Markstedt, gymnasielärare, uppskattad läromedelsförfattare och museipedagog vid Nobelmuseet.
Tillsammans med Martin Sandberg har han under en rad år skrivit böcker och föreläst om läsning. I januari 2019 utkom de med boken Romanläsning i praktiken – Samtala och skriva om litteratur i skolan, Gothia Fortbildning.
Foto av Marcus Gustafsson.
Gymnasielärare och läromedelsförfattare Carl-Johan Markstedt

Professor i litteraturvetenskap och litteraturdidaktik vid Umeå universitet. Han har skrivit Litteraturdidaktik, fiktioner och intriger, Gleerups 2015 och är, tillsammans med Ingrid Lindell, redaktör för boken För berättelsens skull: Modeller för litteraturundervisningen, Natur & Kultur Akademisk 2019.
Professor i litteraturvetenskap och litteraturdidaktik Anders Öhman

Johanna Lindbäck är författare, översättare och driver tillsammans med Lisa Bjärbo podden Bladen brinner om barnlitteratur. Hon är även gymnasielärare i svenska och engelska, och en av kvinnorna bakom bloggen bokhora.se. Under perioden 2013–2015 var hon Kulturrådets läsambassadör. Johanna har skrivit boken Karta för förälskade & andra vilsna, Gilla Böcker 2017. Foto av Stefan Tell.
Författare och översättare Johanna Lindbäck

Malin Larsson är lärare i svenska på högstadiet och förstelärare. 2014 mottog hon Svenska Akademiens Svensklärarpris. Hon har tillsammans med Cecilia Peña podcasten Svensklärare emellan. På Twitter och Instagram hittar du Malin under namnet @visesiskolan.
Foto av Mikael M Johansson
Lärare Malin Larsson

Augustin Erba är författare och journalist på Dagens Nyheter. Hans senaste roman Blodsbunden, Albert Bonniers Förlag 2015, prisades av Samfundet De Nio. Han har också producerat programmet Sommar i P1.
Författare och journalist Augustin Erba

Martin Sandberg är gymnasielärare på Sven Eriksongymnasiet i Borås och läromedelsförfattare. Tillsammans med Carl-Johan Markstedt har han under en rad år skrivit böcker och föreläst om läsning. I januari 2019 utkom de med boken Romanläsning i praktiken – Samtala och skriva om litteratur i skolan, Gothia Fortbildning.
Foto av Jessica Segerberg.
Gymnasielärare och läromedelsförfattare Martin Sandberg