Välkommen till Barnens planet!

Välkommen till Barnens planet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Barnens planet är planeten där allt kan hända. Där blir det rymdspagetti till lunch och där blir barnens drömmar till mjölk för vuxna. Genom sånger, drömmar och fantasier upptäcker barnen sina olikheter, bråkar och är superhjältar. När barnen plötsligt möter motstånd måste de hitta ett sätt att få de vuxna att lyssna. Men vilken planet är egentligen Barnens planet?

Barnens planet är en berättelse om rättigheter, olikheter och om att respektera varandra. Men berättelsen handlar också om elefanttrumpeter, lejontokigheter och att få sova länge i en hängmatta. Barnens planet har sin utgångspunkt i barnkonventionen och riktar sig till de äldre förskolebarnen. Materialet vill synliggöra normer, mångfald och allas lika värde på ett roligt och fantasifullt sätt. Författaren och musikern Homero Alvarez har skrivit och illustrerat en
bok tillsammans med förskolebarn, för förskolebarn.

Materialet består av en barnbok, musik och en handledning. Vi vill med dessa på ett kreativt och tillgängligt sätt  inspirera förskolans personal att diskutera och arbeta med barnkonventionen i förskolan. Musiken som hör till boken finns på Spotify (sök på Barnens planet). Du hittar också musiken på Teskedsordens webbplats.

Teskedsorden.se kan du som blir nyfiken läsa mer, ladda ner föräldrainformation på olika språk, lärarhandledning, låttexter och köpa boken. 

I Förskoletidningen nr 2 2019 kan du läsa ett reportage från Gånglåtens förskola i Västra Frölunda som arbetat med Barnens planet.

Under #barnensplanet kan du följa förskolor som arbetat med materialet via sociala medier som exempelvis Instagram. 
Barnens planet är framtaget i ett projektsamarbete mellan Teskedsorden, Svenska OMEP, Rädda Barnen och Gothia Fortbildning med finansiering av Arvsfonden.


Reflektioner från förskolor som arbetat med boken:

”Bra att boken inte behöver arbetas och läsas pärm till pärm. Att den tar upp viktiga ämnen som kan vara svåra att tala om med barnen i förskolan.”

”Super att det medföljde en handledning till boken och musiken. På så sätt tror jag att den kommer att användas mer i verksamheterna runt om i Sverige då pedagoger har konkreta tips på tillvägagångssätt i hur de ska använda materialet.”

”Musiken svänger och texten är genomtänkt och följer den röda tråden! Barnen frågar efter musiken och sjunger på texterna även när musiken inte spelas.”


 

Till boken Barnens planet finns en härlig handledning där du hittar inspiration och konkreta exempel på hur ni kan jobba med likabehandling och barns rättigheter i förskolan. 


Facebooks logotypVarmt välkommen till vår FB-sida för dig i förskolan: artiklar, lästips och nya produkter.


TIPS! Prenumera på vårt nyhetsbrev inom förskola: lästips, nyheter och erbjudanden.