träffa våra författare på Bokmässan 2019

Psykologiscenen Bokmässan 2019

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Flera av våra författare kommer till Psykologiscenen på Bokmässan i Göteborg. Kom och lyssna till deras intressanta och angelägna scensamtal om utmattningssyndrom, sex, missbruk och barnhjärnors utveckling. 

Hjärna i förskolan - vägen till barns lärande och utveckling

Under förskoletiden formas hjärnan av allt barnet gör och är med om. Och pedagogerna påverkar denna utveckling. Genom större förståelse för hur hjärnan fungerar kan förskolan bidra till en miljö som främjar barnens utveckling, lärande och välmående. Psykolog David Edfelt i ett samtal med Anna Ehn, SvD, om barnets och hjärnans utveckling, hur hjärnan fungerar och hur vi kan förstå våra olikheter. David Edfelt har skrivit boken Hjärna i förskolan.

Läs intervju med David Edfelt här.

David Edfelt - författare på Gothia Fortbildning
David Edfelt
Torsdag 26 september,  kl. 14.00 – 14.20

Man dör inte av stress, man slutar bara att leva - om utmattningssyndrom

Alla med barndomstrauman blir inte sjuka i utmattning. Och de flesta som blir sjuka i utmattning har inga särskilda barndomstrauman, men det kan finnas ett samband. Det vet Selene Cortes som berättar ärligt om en sårig barndom som hon har försökt hantera med en ångestdriven duktighet som överlevnadsstrategi. Möt henne i ett samtal med senior professor Marie Åsberg, som forskat om utmattning sen 1990-talet och som myntade begreppet utmattningssyndrom. Tillsammans har de skrivit nya boken Man dör inte av stress, man slutar bara att leva – om utmattningssyndrom. Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi leder scensamtalet. 

Läs intervju med författarna här.

selene cortes, marie åsberg
Torsdag 26 september,  kl. 14.30 – 14.50

Missbruk och trauma

Nästan allt missbruk börjar med självmedicinering för att slippa smärtsamma känslor som ofta bottnar i upplevda trauman, inte sällan i barndomen. Men beroendevård erbjuder sällan traumabearbetning och det ger katastrofala konsekvenser, menar psykolog Stefan Sandström i ett samtal med Kajsa Heinemann, Psykologiguiden. Stefan Sandström är bokaktuell med Missbruk, trauma och samsjuklighet – bemöta och behandla. 

Läs intervju med Stefan Sandström här.

Stefan Sandström
Fredag 27 september, kl. 11.00 – 11.20

Så vågar vi prata mer om sex – en psykologisk salong

Sexologen och psykoterapeuten Malin Drevstam belyser i sin nya bok Lust & olust (Gothia Fortbildning) hur vår tidiga anknytning formar våra förväntningar och upplevelser av intimitet och sex som vuxna. 
Hör henne i en psykologisk salong tillsammans med Johanna Ekdahl (Boken om sex, N&K), Ida Flink och Steven Linton (Du, jag och sex, N&K), Calle Brunell (Man – i ljuset av #metoo, Brombergs).
Ett samtal om makt, skuld och lust med Maria Carling, SvD, som samtalsledare.

Läs Malins tipslista på ett mer tillitsfullt och avslappnat sexliv här.

Malin Drevstam - författare på Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning
Malin Drevstam
 Fredag 27 september, kl. 17.00 – 17.45

Psykologiscenen arrangeras av Psykologiguiden i samarbete med bokförlaget Natur & KulturSvD Idagsidan och tidningen Modern Psykologi. #Psykologiscenen

Läs mer och beställ böckerna här: