Konferens
Nyhet

Äldreomsorgsdagarna 2019 - Konferens

Den självklara mötesplatsen för dig i äldreomsorgen!

ÄLDREOMSORGSDAGARNA 2019

Välkommen till Sveriges största konferens för alla inom äldreomsorgen!

Här får du en helhetsupplevelse som hjälper dig att utveckla verksamheten. Du möter innovativa kollegor som presenterar nya arbetsmetoder. Självklart får du också en uppdatering kring den senaste forskningen.

Sju gemensamma storföreläsare finns på plats och utöver det finns fem parallella spår med olika inriktning. Därför kan du skräddarsy dina två dagar med seminarier inom ledarskap, vård och rehabilitering, bistånd och hemtjänst samt psykisk hälsa och social omsorg.

ÄO-dagarna arrangeras i år för 18:e året i rad - och är en oöverträffad möjlighet att ta del av det mest aktuella frågorna för äldreomsorgen. Du som deltagare får också möjligheten att knyta nya kontakter med kollegor från hela landet. På plats finns också ett hundratal utställare – som har mycket av kunskap att förmedla.

Anmäl dig till boka tidigt-pris redan nu. Varmt välkommen!

 

 

Äldreomsorgsdagarna – årets självklara mötesplats för dig inom äldreomsorgen!

Varje år samlas över 1000 deltagare, ca 100 utställare och ett stort antal föreläsare på Stockholmsmässan i Älvsjö för att vara med på det största årliga eventet inom äldreomsorgen. 

Nyfiken? Se en film från konferensen här:

FAKTA

Datum: 17–18 oktober 2019.

Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö.

Program:
Ladda ner programmet som pdf här.

Konferensen Äldreomsorgsdagarna 2019 - boka tidigt-prisBoka tidigt-pris: 4390 kr per person exkl. moms vid bokning senast 28 juni.

Kaffe och lunch ingår båda dagarna.

Frågor?
Kontakta Barbro Lundborg:
anmalan@gothiafortbildning.se
Tel: 08-4622670

Barbro Lundborg, Gothia Fortbildning

Vill du ställa ut på Äldreomsorgsdagarna 2019? Välkommen att kontakta Johan Fogelström: johan.fogelstrom@gothiafortbildning.se
Tel: 073-3759036

Storföreläsare på Äldreomsorgsdagarna 2019

Klicka på respektive bild för att läsa mer.

Sissela Nutley, hjärnforskare med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och driver den ideella föreningen Arts & Hearts – samhällsförändring genom scenkonst. Sissela är aktuell med boken Distraherad - Hjärnan, skärmen och krafterna bakom (Natur och kultur)

Hjärnforskare Sissela Nutley

Bo Dahlbom - Gothia Fortbildning

Bo Dahlbom, it-professor vid Göteborgs universitet, forskningschef vid Sustainable Innovation, styrelseordförande i Aktivering, ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och tidigare rådgivare till regeringen i it-politiska frågor.

It-professor Bo Dahlbom

Christina Richardsson korades till Årets talare - Genombrott 2017 av talarförmedlingen Talarforum. Med sin bakgrund och erfarenhet vill hon också aktivt arbeta för utsatta barn och främja barns rättigheter, med avstamp i Sverige och Brasilien. 

Foto-Fredrik-Larsson

Föreläsare Christina Richardsson

Katarina Lindblad, socionom, musikterapeut, fil. mag. och doktorand i musikvetenskap vid Örebro universitet. Hon har i samarbete med Svenskt Demenscentrum utvecklat en webbutbildning för hur musik kan användas i demensomsorgen.   

Socionom, musikterapeut Katarina Lindblad

Andreas Jönsson - Gothia Fortbildning

Andreas Jönsson, Silviasjuksköterska, Äldrepedagog, Minneskliniken, Skånes Universitetssjukhus Minneskliniken. Andreas har erfarenhet av sjuksköterskeyrket i såväl sluten- som öppenvård om demenssjuka personer. Till vardags arbetar han i Minnesklinikens Mobila Team samt för Kunskapscentrum Demenssjukdomar i Region Skåne.

Sjuksköterska och äldrepedagog Andreas Jönsson

Christina Stielli - föreläsare på Gothia Fortbildning

Christina Stielli hade bland annat arbetat som marknadschef och försäljningschef innan hon sadlade om till författare och föreläsare. I sina föreläsningar lägger hon stor vikt vid den egna individens valmöjligheter för att förhålla sig till situationer som uppstår i livet. Det handlar om förhållningssätt och attityder och hur vi väljer att tackla utmaningar och problem.

Författare och föreläsare Christina Stielli

Läkaren Barbro Beck-Friis, 87 år, är en av pionjärerna inom svensk äldreomsorg. Hon etablerade rehabilitering i långvården och lockade delegationer från hela världen att inspireras av Motalamodellen. Hon byggde även upp den medicinska verksamheten på Silviahemmet.

Läkare Barbro Beck-Friis

Program för 2019 kommer snart!

Programmet för ÄO-dagarna 2019 är under uppbyggnad. Ladda ner programmet som pdf här.

Gemensamma storföreläsningar

 • Moderator Gabriella Ahlström

  Moderator, författare och kultur- och samhällsjournalist. Välkänd röst från Spanarna i Sveriges Radio P1.

  Gabriella Ahlström - Gothia Fortbildning
  GABRIELLA AHLSTRÖM
  Författare och kultur- och samhällsjournalist
 • Ny nationell demensstrategi

  Bättre utbildning, bättre stödinsatser för anhöriga, gränsöverskridande demensteam och standardiserade insatsförlopp. Det är fyra av Socialstyrelsens huvudpunkter i förslaget till den framtida nationella demensstrategi som förväntas antas under 2018.

  Hur påverkar en nationell demensstrategi ditt arbete? Vad gör den i praktiken för den som drabbats av demenssjukdom?

  Frida Nobel - Gothia Fortbildning
  FRIDA NOBEL
  Medicinskt sakkunnig och ansvarig utredare på Socialstyrelsen. Hon är specialistläkare inom geriatrik och har tidigare arbetat i såväl särskilt boende som palliativ vård.
 • Träna!

  Att börja träna i unga år är naturligtvis en fördel. Men även att börja träna senare i livet ger förvånansvärt goda resultat. Våra muskler förändras med tiden, men en dålig muskulär funktion hos äldre är många gånger reversibel. I denna föreläsning fick vi veta mer om hur fysisk aktivitet kan genomföras och anpassas till varje persons funktionsnivå och behov. Vi lärde oss mer om de biologiska mekanismer som ligger bakom effekten och de positiva hälsoeffekter som uppstår.

  Carl Johan Sundberg - Gothia Fortbildning
  CARL JOHAN SUNDBERG
  Leg. läkare och professor i molekylär arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet. I hans forskargrupp studerar man effekterna av fysisk träning – på molekylnivå. Carl Johan är bl.a. medicinsk redaktör på Läkartidningen, ledamot i IOK:s medicinska kommission och med i redaktionsrådet för FYSS, en handbok för ordination av fysisk aktivitet
 • Lågaffektivt bemötande vid demenssjukdom

  Inom äldreomsorgen är det vanligt med utagerande beteende från äldre, riktat mot både personal och andra boende. Bo Hejlskov Elvén gav i sin föreläsning en introduktion till lågaffektivt bemötande i en personcentrerad omsorg. Metoden hjälper dig som personal att hantera svåra, ofta våldsamma situationer. Vi fick praktiska råd för hur vi kan utvärdera dessa situationer och förebygga att de upprepas.

  Bo Hejlskov Elvén - Gothia Fortbildning
  BO HEJLSKOV ELVÉN
  Leg. psykolog , handledare och utbildare inom lågaffektivt bemötande. Bo har skrivit flera böcker om metoden och är en av författarna till boken Beteendeproblem i äldrevården – att förstå och möta (Natur & kultur).
 • Makalösa människa – bli bättre förberedd på förändring!

  För att lära dig hantera och sedan få till en bestående förändring krävs det ofta att du tänker annorlunda. Men hur förbereder man sig på förändringar? Vilka faktorer kan hjälpa oss framåt?

  Vi människor är makalösa på att ställa om till förändrade livssituationer. Christian Wass bjöd på hög igenkänningsfaktor, skratt och allvar med mycket självdistans och glimten i ögat. Dessutom fick vi konkreta verktyg att omedelbart använda både i det privata och i vår yrkesroll.

  Christian Wass - Gothia Fortbildning | © Eva Quirbach
  CHRISTIAN WASS
  Christian Wass är civilekonom och f.d. aktiemäklare. Som föreläsare har han mött tusentals människor på företag och organisationer. Utsedd till årets inspiratör av tidningen LEVA år 2010 och 2012 nominerades han till Augustpriset för sin självbiografi, Invalido – på ett ögonblick förändrades allt, om hur ett olyckligt dyk från en brygga förändrade hans liv.
 • ”Nollvision” – för en demensvård utan tvång och begränsningar

  Är det verkligen möjligt att bedriva demensvård utan tvångs- och begränsningsåtgärder som låsta dörrar eller bälten?

  Projektet Nollvision är ett utbildningspaket för en demensvård utan tvång och begränsningar. Med tre års erfarenhet i samverkan med Nollvisionsambassadörerna syns nu en positiv utveckling och gryende attitydförändringar. Men vad är det då som gör skillnad? Nyckeln är att arbeta förebyggande med nya förhållningssätt, metodiskt arbete och god kommunikation.

  Wilhelmina Hoffman - Gothia Fortbildning | © Svenskt Demenscentrum
  WILHELMINA HOFFMAN
  Geriatriker specialiserad på demenssjukdomar. Överläkare, rektor och verksamhetschef på stiftelsen Silviahemmet och direktör på Svenskt Demenscentrum.
 • En jämlik vård till alla – oavsett kön och klass

  Alexandra Charles är entreprenören som 1968 startade Sveriges första nattklubb som hon drev i 20 år. I dag är hon prisbelönt opinionsbildare som i över 20 år drivit 1,6 & 2,6 miljonerklubben, intresseorganisationer som arbetar för kvinnors hälsa med fokus på jämställd vård och forskning.

  I den här föreläsningen berättade Alexandra Charles om behovet att arbeta för att klass, kön och bostadsort inte ska påverka vilken vård eller vilket bemötande äldre får.

  Alexandra Charles - föreläsare på Äldreomsorgsdagarna 2018
  ALEXANDRA CHARLES
  Alexandra Charles entreprenör och folkbildare, har bland annat belönats med Nationalencyklopedins kunskapspris, tilldelats Hans Majestäts Konungens medalj, S:t Eriksmedaljen och Pro Patria-medaljen. Hon är även ambassadör för Star for life, ett utbildningsprogram som finns i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka, samt aktiv i välgörenhetsorganisation Stadsbrudarna.
 • Rätt feedback lyfter motivationen

  Vi ger varandra feedback för att hjälpa och förbättra, men det är inte alltid återkopplingen har den positiva effekt som avsågs. Ny hjärnforskning visar att feedback har en stor påverkan på prestationen – men det gäller bara för rätt typ av feedback. Hur ser det ut i hjärnan när vi gör fel och hur kan vi påverka våra reaktioner så att vi blir bättre på att hantera motgång och inte ger upp?

  Den här föreläsningen gav oss verktyg och kunskaper om hur vi ger feedback på ett sätt som påverkar både motivation och prestation och bidrar till personlig utveckling.

  Alva Appelgren - Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning
  ALVA APPELGREN
  Alva Appelgren är doktor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. Hon är verksam som konsult och lärare inom motivation och mindset och hennes föreläsning är väl förankrad i forskning.
 • Vi måste prata – lätta lösningar på svåra samtal

  Vilken kommunikation är det som skrämmer mest? Majoriteten av svenska folket tycker att det svåraste är att avsluta en relation, oavsett om det är professionellt eller privat. Andra saker många undviker är feedback, kallprat och att blotta sina behov.

  Den här föreläsningen gav oss fördjupade kunskaper och retoriska verktyg som hjälper oss att bli bättre och tydligare i vår kommunikation med äldre, deras anhöriga och kollegor.

  Elaine Eksvärd - Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning / Berling Media
  ELAINE EKSVÄRD
  Föreläsare och författare med en fil.kand. i retorik från Södertörns högskola. Vd och grundare till Snacka Snyggt retorikbyrå. Elaine har skrivit fem böcker, bland annat Snacka snyggt (Norstedts).

Spår A: Ledarskap

 • 1A: Strategiska vägval i en digital omsorg

  Teknikutvecklingen skapar både nya tjänster och en ökad polarisering med växande löneklyftor på arbetsmarknaden. Samtidigt ökar rekryteringsbehoven inom vården i allmänhet och äldreomsorgen i synnerhet. Erfarenheter från Japan, landet med världens äldsta befolkning, visar att avsaknad av personal leder till mer automatisering och användning av robotar. Även i Sverige pekar utvecklingen åt detta håll och det ställer nya krav på omsorgen. Det innebär strategiska utmaningar för arbetsgivarna, både gällande rekrytering och att utveckla ledarskapet till en digital miljö.

  MÅRTEN BLIX
  Nationalekonom vid institutet för näringslivsforskning, forskar om hur digitaliseringen påverkar ekonomi, finansiering och effektivitet i offentliga välfärdstjänster. Har tidigare bland annat arbetat på Finansdepartementet, Riksbanken och varit sekreterare i Framtidskommissionen.
 • 2A: Att bygga tillit i förändringsprocesser

  Det goda ledarskapet handlar om att skapa tillit i relationen till medarbetarna och få dem delaktiga i det förändringsarbete som äldreomsorgen står inför. Med utgångspunkt i projektet att bygga ett helt nytt demensboende, utifrån forskning om demens och arkitektur, berättade Lise Ohlin om de utmaningar och framgångsfaktorer som finns i ett större förändringsarbete, men som inte alltid är så enkla att förutse.

  LISE OHLIN
  Verksamhetschef, Vård och omsorg/Boenden i Kumla kommun, har varit projektledare för färdigställandet av boendet Akvarellen, Kumlas nya moderna demensboende. Lise har lång erfarenhet av att leda team inom demensvården som enhetschef på flera vård- och omsorgsboenden.
 • 3A: Vad vill du – egentligen? Att skapa mål och mening genom ledarskap

  För många chefer i vård och omsorg går all tid och energi åt för att ta hand om akuta behov, personalproblem, budget och att anpassa sig till systemets krav. Men hur ska man kunna orientera sig i tillvaron och ta ut färdriktningen? Är det möjligt att skapa social tillit och en genuin vilja till ansvar i dag?

  Den här föreläsningen handlade om hur vi som människor och chefer kan förhålla oss till både yttre och inre krav och urskilja vad som är viktigast just nu, men också på sikt och i sin helhet. Den handlade om hur vi kan påverka förutsättningarna för vår egen och medarbetarnas hälsa och existentiella välbefinnande och därmed att kunna ge en god och värdig vård och omsorg.

  ERICA FALKENSTRÖM
  Fil. dr. i pedagogik. Erica är författare till flera böcker som rör existentiella och etiska frågor i liv och ledarskap, och forskar om etisk kompetens för ledning och styrning av vården.
 • 4A: Gör mindre men rätt

  En kolibri gör 80 vingslag per sekund, en svala gör bara fem. Så vem är bäst på att flyga? Den som flaxar mest eller den som får ut störst effekt av varje vingslag?

  I en världsunik forskningsstudie har hundratals ledare blivit filmade och deras beteenden har kartlagts. Slutsatsen är att chefer inte gör vad de ska göra, vad de vill göra eller ens vad de tror att de gör. Vari ligger skillnaden mellan att vara effektiv och att skapa effekt?

  Föreläsningen presenterade en ny modell för ett effektfullt ledarskap baserad på verksamhetens, medarbetarnas och ledarens faktiska behov. Ett medvetet ledarskap där ledaren i stället för att göra mer av allt gör mindre men rätt.

  SIMON ELVNÄS
  Leg. arbetsterapeut och forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. På plats i verksamheter har han och hans forskningsgrupp filmat över femhundra ledare, vilket innebär tusentals filmer och observationer från ett tiotal branscher och bevis på vad chefer egentligen gör när de utövar ledarskap.

Spår B: Vård och livskvalitet

 • 1B: Bra måltider – grunden för en bra äldreomsorg!

  Bra måltider i äldreomsorgen är grunden för hälsa och livskvalitet. Måltider som sätter varje individ i centrum och är en tydlig del av omvårdnaden är avgörande för att minska problem med undernäring och ensamhet. Här fick vi ta del av Livsmedelsverkets nya råd om måltiderna i hemtjänsten och på äldreboenden, råd som syftar till att inspirera till mer innovativa arbetssätt som ger utrymme att möta de äldres behov och önskemål när det gäller mat och måltider.

  ANNA-KARIN QUETEL
  Nutritionist och projektledare för Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg vid Livsmedelsverket. Ansvarig för revideringen av råden ”Bra måltider i äldreomsorgen”.
 • 2B: Livskvalitet för äldre i Norden

  Andelen äldre i Norden har fördubblats under det senaste århundradet. En positiv utveckling som samtidigt innebär stora utmaningar för samhället.

  Föreläsningen skildrade hur några nordiska städer arbetar för att bli en bättre plats att åldras på. I danska Århus har kommunen engagerat både yrkesverksamma och frivilligorganisationer för att motverka ensamhet hos äldre. I Göteborg får äldre invånare filma sin vardag och resultatet ska användas i stadsplaneringen. Oslo har utsett en pilotstadsdel i arbetet med att bli en åldersvänlig stad.

  Hur skapar vi samhällen som är goda att åldras i, där vi kan uppleva livskvalitet högt upp i åren och där vi som äldre själva får vara med och påverka?

  ANN JÖNSSON
  Ann är projektledare på Nordens välfärdscenter, en institution under Nordiska ministerrådet inom social- och hälsosektorn. Hon är författare till skriften En bättre plats att åldras på – arbete för åldersvänliga städer i Norden.
 • 3B: Att upptäcka ätsvårigheter och undernäring

  Många äldre som har svårt att äta känner skam över sin oförmåga och försöker dölja problemet. Ätsvårigheter kan vara livshotande och därför är det särskilt viktigt att du som arbetar inom vård och omsorg har kunskap om hur man kan upptäcka och åtgärda problem med att äta och känner till riskfaktorerna för undernäring.

  I denna föreläsning fick vi ta del av en metod som gör det enklare att upptäcka när allt inte står rätt till.

  ALBERT WESTERGREN
  Professor i omvårdnad, Högskolan i Kristianstad, som har varit med att ta fram en enkel skattningsskala som omfattar nio olika ätproblem för att upptäcka de svårigheter att äta som personer möjligen själva vill dölja eller ibland inte heller är medvetna om.
 • 4B: Palliativ vård vid demenssjukdom

  Antalet personer med demens ökar i Sverige och i världen. Demens är ett obotligt tillstånd som leder till döden. För ungefär 11 000 personer per år anges demens som den primära orsaken till dödsfallet.

  Vid demens har många svårt att uttrycka sina känslor. Det betyder att vi behöver anpassa vårt arbetssätt för att säkerställa att den som lider av demens får god vård i livets slutskede. Hur bedömer vi och lindrar olika symtom? Hur ger vi god och omsorgsfull omvårdnad?

  Den här föreläsningen handlade om hur vi utifrån palliativ vårds fyra hörnstenar – symtomlindring, kommunikation, teamarbete och närståendestöd – kan ge den bästa vården.

  JOHAN SUNDELÖF
  Geriatriker och specialist i palliativ medicin och programchef, Betaniastiftelsen. Han har tidigare utvecklat flera webbaserade utbildningar för vårdpersonal som Demens ABC – en internationell magisterutbildning för läkare, och senast Palliation ABC – för alla människovårdande yrken.

Spår C: Bistånd och psykisk hälsa

 • 1C: Förenklat beslutsfattande och individens behov i centrum

  Regeringen har föreslagit nya regler om förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018. Syftet med de nya reglerna är att ge kommuner som så önskar möjlighet att bevilja äldre personer insatser inom äldreomsorgen på ett enklare sätt och med större utrymme för delaktighet och självbestämmande.

  Vad säger de föreslagna reglerna och hur påverkar de frågor om handläggning, dokumentation och uppföljning? Hur kan individens behov i centrum (IBIC) användas då man enligt de nya reglerna inte längre behöver göra behovsbedömningar?

  SAYRAN KHAYATI
  Jurist på Socialstyrelsen på enheten för socialjuridik. Arbetar med frågor som har med äldreomsorg att göra.
  JOHAN HANSSON
  Utredare på Socialstyrelsen på enheten för vägledning för socialtjänsten. Arbetar som nationell utbildare för IBIC.
  ÅSA WASSBÄCK
  Utredare på Socialstyrelsen på enheten för vägledning för socialtjänsten. Arbetar som nationell utbildare för IBIC.
 • 2C: Livsberättargrupper skapar mening och gemenskap

  Genom att berätta om sitt liv och dela minnen, tankar och erfarenheter kan ensamhet brytas, depression förebyggas och livskvaliteten öka.

  Sedan hösten 2016 erbjuder Stadsmissionen livsberättargrupper med en metod som bygger på reminiscens – en reflekterande process där man stärker individens identitet och främjar acceptans kring hur livet gestaltat sig.

  Vi fick ta del av metoden, erfarenheter och framtidsvisionen för Livsberättargrupperna.

  MARIE-LOUISE SÖDERBERG
  Beteendevetare och projektledare för projektet Äldres existentiella och psykisk hälsa inom Sveriges Stadsmissioner i samverkan med S:t Lukasstiftelsen och Mind. Nya livsberättargrupper startar runt om i landet varje termin. Projektet pågår till maj 2019 och deltagarna följs av en forskare.
 • 3C: Medkänslans pris

  Det har länge varit tabu att tala om hjälpande yrken som riskyrken. Samtidigt är det nödvändigt för att kunna förebygga och bearbeta de belastningar som de innebär. Utsattheten är stor, sjukfrånvaron hög och många som i sitt yrke dagligen möter smärta, ångest eller lidande får det sämre även i privatlivet.

  Vad gör arbetet med oss och vad kan vi göra åt det? Hur kan vi arbeta med konkreta förebyggande strategier – både för oss själva och för våra kollegor?

  PER ISDAL
  Psykolog, psykoterapeut och föreläsare. År 1987 var han med och startade Alternativ till Vold i Norge, Europas första behandlingscentrum för med män med våldsproblematik, och sitter sedan dess i ledningen. Han har skrivit Meningen med våld och Medkänslans pris (båda Gothia Fortbildning). År 2011 fick han Stora psykologpriset av Norsk Psykologförening.
 • 4C: Att möta den som inte orkar leva

  Att bli äldre kan hos vissa innebära att livsorken mattas av och att det inte längre finns samma lust att leva. Men hur man skiljer en livstrött person från den som är självmordsbenägen?

  Denna föreläsning visade på värdet av samtal om existentiella frågor och visade hur vi med samtalets hjälp kan ge inge hopp. Vi fick också lära oss mer om att bedöma suicidrisk hos äldre.

  ULLAKARIN NYBERG
  Psykiater, suicidforskare och författare. Arbetar idag med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri och forskar om suicid vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet.

Spår D: Teknik som stöd

 • 1D: Säkra steg med digital teknik

  Fallolyckor orsakar omkring tusen dödsfall per år och är ett växande folkhälsoproblem. En betydande andel av dessa fall kan undvikas genom träning av balans och styrka, men få får hjälp att komma igång med träningen. Vid Umeå universitet bedrivs ett projekt där appen Säkra steg utvecklats för att motivera till och ge vägledning i träning av balans och benstyrka.

  Preliminära resultat visar att äldre användare är positiva till appen, tycker det är enkelt att använda och upplever det som ett stöd för träning. Forskargruppen planerar nu en nationell studie för att utvärdera projektet.

  MARLENE SANDLUND
  Marlene är leg. fysioterapeut och systemvetare, arbetar som biträdande lektor och forskare vid Umeå universitet. I sin forskning om e-hälsa, fallprevention och träning involverar hon äldre personer för att utveckla digitala stöd anpassade för målgruppen.
 • 2D: Sensorer, sinnen och samtycke på Verklighetslabbet

  På Verklighetslabbet vid Stureby vård- och omsorgsboende i Stockholm utvecklas digitala lösningar, metoder och tekniker för äldreomsorgen.

  Arbetet pågår i samarbete mellan boende, personal, anhöriga, forskare och studenter. Olika behov kartläggs för att ligga till grund för produkter och tjänster. Redan i ett tidigt skede i utvecklingsarbetet testas innovationerna i samarbetsgrupperna. I denna föreläsning fick vi ta del av utmaningar, lösningar och konkreta metoder och resultat från Verklighetslabbet.

  JOHAN BORNEBUSCH
  Projektledare, entreprenör och utbildare inom digitalisering, innovation och ledarskap, med särskilt fokus på design thinking – ett sätt att arbeta med innovation.
  SUSANNA BJÄLEVIK
  Koordinator inom forskning och innovation för Verklighetslabb Stureby, projektledare och leg. fysioterapeut.
 • 3D: Att bryta isolering och ensamhet genom digitalisering

  Ofrivillig ensamhet drabbar allt fler äldre. Särskilt utmanande är situationen på landsbygden. Social delaktighet är viktigt för hälsa och välbefinnande, och digital teknik gör det möjligt att utveckla individanpassade sociala mötesplatser och online-aktiviteter. Men när seniorer och brukare i hemtjänsten själva får vara med och utforma meningsfulla sociala aktiviteter online väljer de inte alltid som vi tror.

  Madeleine Blusi leder digitala innovationsprojekt där seniorer och äldre med hemtjänst är medskapare i utvecklingen av nya sätt att använda digital teknik för ökad kvalitet i det dagliga livet.

  MADELEINE BLUSI
  Leg. sjuksköterka, fil.dr och forskare i e-Hälsa vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering/Institutionen för datavetenskap, Umeå universitet. Presentationen genomförs i samarbetare med medarbetare från hemtjänsten.
 • 4D: Samverkan mellan forskning och välfärdsteknik

  På Måsta ängs akademiska vård- och omsorgsboende i Eskilstuna sker samarbete med Mälardalens högskola, MDH, för att mer systematiskt införa välfärdstekniska lösningar baserade på evidens och forskning. Inte minst vill man dra nytta av forskarnas kompetens vid tester av ny teknik; hur samlar man på bästa sätt in data för att få ut kvalitetsparametrar gällande den äldre personens reaktioner på ny teknik?

  Målet är ett ökat evidensbaserat arbetssätt. All personal har därför utbildats i pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt (PFA). Boendet har bland annat testat och utvärderat robotduschen Poseidon, terapikatten Justo Cat och musikdockan Music Doll.

  STINA NYMAN
  Utvecklingsledare för digitalisering och välfärdsteknik inom vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun. På strategisk nivå samverkar kommunen med Västerås stad och Mälardalens högskola i ett Vinnova-finansierat projekt, SINS, som handlar om att utveckla förmågan att driva social innovation genom teknik i samverkan.

Spår E: Social omsorg

 • 1E: När generösa alkoholvanor blir ett hälsoproblem hos äldre

  Den ökande alkoholkonsumtionen hos äldre, inte minst kvinnor, har resulterat i en ökning av alkoholrelaterade skador och sjukdomar. Dit hör till exempel fallolyckor, ångest och depression och förgiftning. Fler äldre dör av alkoholrelaterade orsaker och andelen kvinnor mellan 65 och 84 år som vårdas med en alkoholrelaterad diagnos har fördubblats mellan 2006 och 2015.

  Utvecklingen ställer nya krav på både äldreomsorgen och beroendevården. Frågan är hur personalen inom vård och omsorg av äldre kan fånga upp de som ligger i riskzonen för riskbruk och öka deras livskvalitet.

  Den här föreläsningen gav både ökad kunskap om ett tabubelagt ämne och konkreta råd.

  CHARLOTTE SKOGLUND
  Med.dr, överläkare, specialist i allmänmedicin och psykiatri. Hon är forskare på Karolinska Institutet kring samsjuklighet mellan adhd och beroendeproblematik.
 • 2E: Att arbeta med tolk

  Samtidigt som andelen äldre med utländsk bakgrund blir större ökar behovet av tolkade samtal inom äldreomsorgen. Men att arbeta med hjälp av tolk handlar inte bara om språkliga barriärer – utan innebär också att arbeta professionellt med en assisterande yrkesutövare.

  Föreläsningen utgick ifrån möjligheterna i det tolkade samtalet. Vi fick konkreta råd om hur vi kan bli bättre på att leda det tolkade mötet och utveckla vår samtalsteknik. Hur kan vi vända en komplicerad situation så att själva samtalet blir ett möte över språkliga gränser med den äldre personen i centrum?

  MINNA FORSELL
  Minna är leg. psykolog och asylpsykolog med inriktning mot transkulturell och existentiell psykologi. Hon har även arbetat inom vuxenpsykiatrin samt gjort neuropsykiatriska utredningar och är aktuell som författare till boken Att arbeta med tolk (Gothia Fortbildning).
 • 3E: Samtal för ökad arbetsglädje

  Samtal i vardagen är ett viktigt men ofta förbisett verktyg inom äldreomsorgen. Meningsfulla samtal mellan personal och äldre är själva förutsättningen för en personcentrerad omsorg. För att äldreomsorgen ska vara en attraktiv arbetsplats krävs det att medarbetare får möjlighet till konstruktiva samtal och reflektion. Både med äldre och med varandra.

  I denna föreläsning presenterades en etablerad samtalsteknik som är enkel att praktisera. Den bygger på den nationella värdegrunden för äldreomsorgen och varvar teori med praktisk vägledning samt exempel ur vardagen.

  MONIKA FORSMAN
  Socionom, lärare, grupphandledare och författare till böckerna Äldreomsorgens värdegrund och Samtal för ökad arbetsglädje (Gothia Fortbildning). Hon är även medarbetare i Tidningen Äldreomsorg.
 • 4E: Om tröst i mötet med personer med demenssjukdom

  Vad är det som gör att personal ibland lyckas trösta en person med demenssjukdom, och ibland inte? Vad är egentligen tröst? Hör det hemma i demensvården? Tröst är ett svårt, otydligt och komplext begrepp som tolkas olika från person till person, ofta utifrån egna erfarenheter – vi tröstar andra som vi själva vill bli tröstade. I mötet med människor med vård- och omsorgsbehov där vi ska arbeta personcentrerat är det viktigt att vi får förståelse för vad vi gör och varför vi gör det samt hur de situationer vi möter påverkar oss.

  CHRISTÈL ÅBERG
  Universitetsadjunkt vid Högskolan Väst och specialistsjuksköterska i demensvård. Hon har undersökt frågorna kring tröstens betydelse inom demensomsorgen i magisteruppsatsen Aldrig nånsin kan jag vara färdig, en intervjustudie med legitimerad personal i kommunal hälso- och sjukvård.

Utställare på Äldreomsorgsdagarna 2018

Välkommen att läsa mer om våra utställare från konferensen 2018. Klicka på respektive namn för att läsa mer.

Vill du ställa ut på Äldreomsorgsdagarna 2019?
Välkommen att kontakta Johan Fogelström: johan.fogelstrom@gothiafortbildning.se / 073-3759036.

Gör din röst hörd!
Både före, under och efter konferensen möts vi på sociala medier! Gör din röst hörd och var med i dialogen: #Äldreomsorgsdagarna