Konferens

Äldreomsorgsdagarna 2020 - Konferens

Årets tema: Hälsa och arbetsglädje

ÄO-DAGARNA

Välkommen till Sveriges största konferens för dig inom äldreomsorgen!

Äldreomsorgsdagarna eller ÄO-dagarna är vår årliga konferens för dig inom äldreomsorgen, den självklara mötesplatsen! 

 

Här får du ny kunskap, strategier och inspiration för att utveckla äldreomsorgen, med fokus på den äldres förmågor och behov. Under två dagar får du ta del av arbetsmodeller i framkant, den senaste forskningen och träffa kollegor från hela landet.

Sju gemensamma storföreläsare finns på plats och utöver det finns fyra parallella spår med olika inriktning. Därför kan du skräddarsy dina två dagar med seminarier inom ledarskap, vård och rehabilitering, bistånd och hemtjänst samt psykisk hälsa och social omsorg.

ÄO-dagarna arrangeras i år för 19:e året i rad - och är ett oöverträffat tillfälle att ta del av de mest aktuella frågorna för äldreomsorgen. Du som deltagare får också möjligheten att knyta nya kontakter med kollegor från hela landet. På plats finns ett hundratal utställare – som har mycket kunskap att förmedla.

Årets tema är Hälsa och arbetsglädje. Det står för en äldreomsorg som ser till helheten - både hos personal och äldre. En hållbar omsorg tar tillvara både på äldres förmågor och personalens kompetens.

Boka musikalkväll på Oscarsteatern
Efter en fullspäckad dag kan det vara skönt att koppla av med något helt annat. Därför är vi glada över att kunna erbjuda ett specialpris på den nya musikalen: Rain Man.

Hoppas att vi ses!
Gothia Fortbildning


Gör din röst hörd!
Både före, under och efter konferensen möts vi på sociala medier! Gör din röst hörd och var med i dialogen: #Äldreomsorgsdagarna


Vill du ställa ut på Äldreomsorgsdagarna?
Välkommen att kontakta Karin Westlund:
karin.westlund@gothiafortbildning.se
Tel: 070-8127072


Ladda ner programmet som pdf här.

Konferensen Äldreomsorgsdagarna - bild på programmet

Datum: 15–16 oktober 2020

Plats: Stockholmsmässan, Älvsjö

Musikalen Rain Man
Ladda ner pdf om den frivilliga kvällsaktiviteten.

Orange rund platta - boka tidigt-prisBoka tidigt-pris:
4390 kr vid bokning senast 30 juni, 4890 kr vid bokning senast 21 augusti. Ordinarie pris: 5490 kr. Priser per person exkl. moms. Kaffe och lunch ingår.

Frågor?
Kontakta Barbro och Tove:
anmalan@gothiafortbildning.se
08-4622670


Deltagarröster från ÄO-dagarna 2019:

»Alla föreläsningarna jag var på var superbra.«

»Hela upplägget var tilltalande och inspirerande med en ”röd tråd” under två dagar.«

»Mycket bra föreläsare över lag. Mycket bra att avsluta fredagen på topp med goda skratt.«

»Så många bra föreläsare och så många valmöjligheter!«

»Fantastiska bra dagar! Mycket inspiration och härligt med sång, rörelse och eftertanke som varvas med kanonföreläsare.«

Storföreläsare på ÄO-dagarna 2020

Läs mer nedan om storföreläsarna på Äldreomsorgsdagarna 2020. Varmt välkommen!

Amelia Adamo - skribent och föreläsare på Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning

Prisbelönt publicist, grundare av tidningarna Amelia, Tara och M-magasin. Krönikör i Tidningen Äldreomsorg.

Prisbelönt publicist Moderator: Amelia Adamo

Annika Wallenskog - föreläsare på Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning

Chefsekonom på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Annika har tidigare varit kommundirektör i Vallentuna, ekonomidirektör i Nacka kommun och i landstinget Uppsala län.

Annika Wallenskog Annika Wallenskog

Biträdande verksamhetschef Stiftelsen Silviahemmet, leg. sjuksköterska, distriktssköterska och specialistsjuksköterska i palliativ vård och demensvård. Petra har kommit att intressera sig extra för etiska frågeställningar i vården och har tillsammans med läkaren Johan Sundelöf skrivit boken Palliativ vård vid demens (Gothia Fortbildning).

Foto av Åsa Liffner.

Biträdande verksamhetschef, Stiftelsen Silviahemmet Petra Tegman

Teater Spotlight - Äldreomsorgsdagarna 2020 | © Teater Spotlight

Ingela Comeau och Louise Stenbro är utbildade skådespelare och undersköterskor med lång erfarenhet inom äldreomsorgen. Sedan 2005 driver de Teater Spotlight och turnerar i hela landet med föreställningar och workshops för personal inom vård och omsorg. Fokus är på bemötande och strategier för att tänka nytt kring sin yrkesroll. Medverkar i föreställningen gör också skådespelaren Malin Tell.

Skådespelare och undersköterskor Teater Spotlight

Överläkare och professor i palliativ medicin, vid Karolinska Institutet och Stockholms sjukhem, vetenskaplig ledare för PKC, Palliativt Kunskapscentrum i Stockholms län, samt författare till flera böcker.

Överläkare och professor i palliativ medicin Peter Strang

Barbro Westerholm - föreläsare på Gothia Fortbildning | © Ola Hedin

Regeringens utredare, leg. läkare och med sina 86 år riksdagens äldsta ledamot (L). Som generaldirektör för Socialstyrelsen bidrog Barbro till att homosexualitet för 40 år sedan inte längre klassades som en sjukdom.

Foto av Ola Hedin.

Regeringens utredare och leg. läkare Barbro Westerholm

Hugo Tham - föreläsare på Gothia Fortbildning | © Anna W Thorbjörnsson

Artist och ”dansdirigent”, har med sina 35 år av scenisk och pedagogisk erfarenhet inom dans och musikteater samlat mycket kompetens och erfarenhet i ämnet utforskande dans.

Foto av Anna W Thorbjörnsson.

Artist och ”dansdirigent” Hugo Tham

Magnus Helgesson - föreläsare på Gothia Fortbildning | © Vessi Hämäläinen

Entreprenör och coach. För att förstå vad som skapar välbefinnande och framgång har Magnus intervjuat hundratals personer – intervjuer som i kombination med hans egen utveckling som ledare lagt grunden för de strategier han presenterar.

Foto av Vessi Hämäläinen.

Entreprenör och coach Magnus Helgesson

Program på Äldreomsorgsdagarna 2020 

Här kan du läsa om programmet på Äldreomsorgsdagarna 2020. Välkommen!

GEMENSAMMA STORFÖRELÄSNINGAR

 • Kommunerna måste tänka nytt och digitalt

  Torsdag kl. 10.15–11.00


  När klyftorna ökar mellan landets kommuner, skatteintäkterna minskar och befolkningen blir allt äldre, ställer det nya krav på välfärdssektorn. För äldreomsorgen innebär det att färre ska ta hand om fler och det kräver nya arbetsmodeller och en digital omställning.

  Budskapet från SKR:s chefsekonom är tydligt – äldreomsorgen måste spara pengar. Därför är det nödvändigt att utnyttja digitaliseringen, annars försämras omsorgens kvalitet.

  Annika Wallenskog - föreläsare på Gothia Fortbildning | © Gothia Fortbildning
  Annika Wallenskog
  Chefsekonom på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Annika har tidigare varit kommundirektör i Vallentuna, ekonomidirektör i Nacka kommun och i landstinge Uppsala län.
 • För vems skull?

  Torsdag kl. 11.10–12.00


  Varje människa har rätt att få känna livsglädje och livskvalitet - till livets slut.

  Hur kan vi utifrån ett holistiskt perspektiv hjälpa våra äldre att ha ett bra liv? Och hur vet vi att vi skapar rätt förutsättningar för en bra äldreomsorg? För vems skull gör vi egentligen allt vi gör i vårt vardagsarbete - och hur påverkar det den som vi är till för att stödja?

  Petra Tegman - föreläsare på Gothia Fortbildning | © Åsa Liffner
  Petra Tegman
  Biträdande verksamhetschef på Stiftelsen Silviahemmet, leg. sjuksköterska, distriktssköterska och specialistsjuksköterska i palliativ vård och demensvård. Petra har kommit att intressera sig extra för etiska frågeställningar i vården och har tillsammans med läkaren Johan Sundelöf skrivit boken Palliativ vård vid demens (Gothia Fortbildning).
 • Men vad roligt!

  Torsdag kl. 15.40–16.20


  Vad innebär det att arbeta i någon annans hem och vilka förhållningssätt kräver det? Och hur kan du göra för att hitta inspiration och se nya möjligheter?

  Teater Spotlights nyskrivna föreställning ”Men vad roligt!” tar dig med när Nettan och Nazarena bestämmer sig för att hitta arbetsglädje och positivitet på jobbet i hemtjänsten. Och hur det i förlängningen tillför både bättre hälsa och livskvalitet för både personal och vårdtagare”

  Teater Spotlight - Äldreomsorgsdagarna 2020 | © Teater Spotlight
  Teater spotlight
  Ingela Comeau och Louise Stenbro är utbildade skådespelare och undersköterskor med lång erfarenhet inom äldreomsorgen. Sedan 2005 driver de Teater Spotlight och turnerar i hela landet med föreställningar och workshops för personal inom vård och omsorg. Fokus är på bemötande och strategier för att tänka nytt kring sin yrkesroll. Medverkar i föreställningen gör också skådespelaren Malin Tell.
 • Frivillig kvällsaktivitet: Musikal på Oscarsteatern - Rain Man

  Torsdag kväll


  I höst flyttar Rain Man in på Oscarsteatern i Stockholm med Robert Gustafsson och Jonas Karlsson i huvurollerna. Rain Man är baserad på den fyrfaldigt Oscarsbelönade filmen från 1988 med Dustin Hoffman och Tom Cruise i huvudrollerna. Virtuoserna Jonas Karlsson och Robert Gustafsson spelar tillsammans med stjärnor som Sophia Ledarp, Lars Väringer med flera. Denna underbara och hjärtevärmande föreställning har premiär den 25 september.

  Ladda ner pdf om den frivilliga kvällsaktiviteten.

  Musikalen Rain Man - kvällsaktivitet på Äldreomsorgsdagarna 2020

 • Vi behöver livet när vi ska dö

  Fredag kl. 09.00–09.50


  Kan vården av döende personer verkligen handla om hälsa och arbetsglädje? Ja, det kan det absolut, anser professor Peter Strang. Det gäller att på djupet förstå vad vanliga omvårdnadsuppgifter betyder för det existentiella välbefinnandet. Vår egen forskning och kliniska erfarenhet visar att personer i livets slutskede använder copingstrategier för att hålla döden ”på lagom avstånd”.

  Att bibehålla vardagen, att fokusera på det friska, som fungerar, liksom på allt som symboliserar liv – gemenskap med människor, djur, naturen och ”något större” blir så kallade livslänkar som ökar det existentiella välbefinnandet. Här har den vårdnära personalen en stor möjlighet att bidra till god livskvalitet även i livets absoluta slutskede.

  Peter Strang
  Överläkare och professor i palliativ medicin, vid Karolinska Institutet och Stockholms sjukhem, vetenskaplig ledare för PKC, Palliativt Kunskapscentrum i Stockholms län, samt författare till flera böcker.
 • En fast omsorgskontakt i hemtjänsten

  Fredag kl. 10.30–11.00


  I oktober 2020 presenteras utredningen om bättre koordination inom hemtjänsten, som bland annat vill införa en fast omsorgskontakt. Syftet är att öka delaktigheten och självbestämmandet för äldre personer, men också att öka tryggheten både för äldre och deras anhöriga.

  Utredaren Barbro Westerholm berättar om innehållet i förslaget och hur det kan genomföras.

  Barbro Westerholm - föreläsare på Gothia Fortbildning | © Ola Hedin
  Barbro Westerholm
  Regeringens utredare, leg. läkare och med sina 86 år riksdagens äldsta ledamot (L). Som generaldirektör för Socialstyrelsen bidrog Barbro till att homosexualitet för 40 år sedan inte längre klassades som en sjukdom.
 • Dansa dig till hälsa

  Fredag kl. 11.00–11.50


  Musik och rörelse som verktyg i äldreomsorgens vardag ger positiva förbättringar på många plan - en känsla av glädje och välbefinnande infinner sig och sitter kvar länge i kroppen.

  Forskning visar att det kreativa mötet stimulerar hjärnan på sätt man inte förut kände till. Många äldre deltagare upplever att de får ökad rörlighet och balans, samt ett fysiskt och psykosocialt välmående. Tillsammans leder detta till en känsla av bättre självförtroende.

  Dansens estetik tränar både kropp och själ, den multistimulerar hjärnan.

  Hugo Tham - föreläsare på Gothia Fortbildning | © Anna W Thorbjörnsson
  Hugo Tham
  Artist och ”dansdirigent”, har med sina 35 år av scenisk och pedagogisk erfarenhet inom dans och musikteater samlat mycket kompetens och erfarenhet i ämnet utforskande dans.
 • En bra dag på jobbet

  Fredag kl. 15.20–16.10


  Hur skapas sann arbetsglädje som kommer inifrån? Och vad är det som egentligen avgör om det blir en bra dag på jobbet eller inte?

  Entreprenören Magnus Helgesson, som bland annat grundat krogkedjan Harrys, ser medarbetarnas och kundernas grundläggande behov av att må bra, utvecklas och känna delaktighet som utgångspunkten för all verksamhet, oavsett om det är ett äldreboende eller en hamburgerkedja. I sin föreläsning ger han konkreta verktyg för att skapa arbetsglädje och utveckla verksamheten. Strategier som gör det möjligt att vakna upp varje morgon och känna att du gör skillnad på jobbet, att du behövs och att du och dina kollegor är starka tillsammans.

  Magnus Helgesson - föreläsare på Gothia Fortbildning | © Vessi Hämäläinen
  Magnus Helgesson
  Entreprenör och coach. För att förstå vad som skapar välbefinnande och framgång har Magnus intervjuat hundratals personer. Intervjuer som i kombination med hans egen utveckling som ledare lagt grunden för de strategier han presenterar.

Spår A: Ledarskap

 • 1A: Ledarskap och förändring i allmänhetens tjänst

  Torsdag kl. 13.10–14.00


  Hur kan du få med dig personalen på ständiga förändringar? Och varför är det så mycket som förändras just nu?

  Att vara ledare inom offentlig verksamhet innebär ett uppdrag i allmänhetens tjänst med ansvar för hur offentliga medel används. Oavsett om du är verksamhetschef, tjänsteman eller politiker innebär det att bli granskad av medier och ha allmänhetens ögon på sig. Under åtta år hade Eva Hamilton, som vd för Sveriges Television, ett av de mest publika och utsatta chefsuppdragen. I sin föreläsning delar hon bland annat med sig av sina ledarerfarenheter från företaget som alla ser och har åsikter om.

  Eva Hamilton
  Tidigare vd för Sveriges Television, EU-korrespondent och reporter. Idag föreläser Eva om ledarskap, förändringsarbete och organisationsutveckling. Hon sitter bland annat i styrelsen för LKAB, Fortum, Expressen och är ordförande för Film & TV-Producenterna.
 • 2A: Hållbart ledarskap som främjar delaktighet, hälsa och engagemang

  Torsdag kl. 14.40–15.30


  Olika former av ledarskap och organisering påverkar hälsa, kompetens och arbetsglädje hos äldreomsorgens medarbetare – och delaktighet bland brukare och personal. Genom att lyssna på och integrera perspektiv från individer och grupper - till exempel anställda och chefer, äldre och anhöriga, organisationer och lokalsamhället - skapas bättre kunskapsunderlag och möjligheter att utveckla verksamheten för ”det gemensammas bästa”.

  En föreläsning om vad forskning visar kring utveckling av hållbara och hälsosamma arbetsförhållanden i äldreomsorgen, som också ökar brukares inflytande.

  Lotta Dellve
  Professor i arbetsvetenskap och ergonomi samt docent i arbetsmedicin. Hon forskar om äldreomsorg med fokus på sociala, organisatoriska och humana aspekter som skapar hållbarhet. Utsågs 2018 till årets HR-forskare.
 • 3A: Tydlighet och förankring nödvändigt för omställning

  Fredag kl. 12.50–13.40


  Eva Klang Vänerklint är en av nytänkarna inom äldreomsorgen, som vill se en ny syn på åldrandet och skriva ett nytt samhällskontrakt. Fokus måste ligga på det förebyggande hälsoarbetet, för att frigöra pengar till de mest behövande. Hon har lyckats genomföra hållbara förändringar genom att få med sig chefer och medarbetare, sätta tydliga mål och få upp gamla surdegar på bordet. Men också genom att sticka ut hakan och våga utmana politikerna.

  Eva Klang Vänerklint
  Förvaltningschef för vård-och omsorg i Mölndals kommun, tidigare socialchef i Hörby kommun, områdeschef i Landskrona och enhetschef inom äldreomsorgen.
 • 4A: Så lyckas du med ständig förändring, omvärldsanalys och lärande

  Fredag kl. 14.20–15.10


  Morgondagens höga förändringstempo måste mötas med nya och innovativa grepp. Organisationer behöver bli vassare på omvärldsanalys för att lägga grunden för effektfullt förändringsarbete. Men för att förändringsarbetet ska lyckas krävs smart och uppdaterad kompetensutveckling för alla medarbetare - hela tiden. För att lyckas med detta krävs en kultur där inte bara ledare, utan varje medarbetare är delaktig i arbetet.

  Denna föreläsning ger nya perspektiv, modeller och praktiska exempel men framförallt mängder av praktiska tips.

  Pär Lager
  Arbetar med rådgivning inom ledarskap, strategiarbete och kompetensförsörjning. Pär har tidigare varit bland annat vd för Berghs School of Communication, strategichef för Svenska Spel och sakkunnig på Utbildningsdepartementet.

Spår B: Vård och rehabilitering

 • 1B: Intensiv hemrehabilitering minskar behovet av hemtjänst

  Torsdag kl. 13.10–14.00


  Eskilstuna kommun erbjuder äldre, som för första gången behöver hemtjänst, intensiv hemrehabilitering med ett multiprofessionellt team. Målet är att minska eller avsluta hemtjänstinsatserna, att den äldre ska kunna bo kvar längre hemma och att skjuta fram vårdbehovet. Resultaten visar att det är möjligt att minska behovet av hemtjänst, för gruppen 65–75 år med ca 65 procent. Arbetet ingår i den omställning av kommunens äldreomsorg, som ska vara genomförd 2030.

  Johan Lindström
  Förvaltningschef i Eskilstuna kommun. Eftersträvar att äldreomsorgen ska fokusera på individens möjlighet att leva självständigt och med högsta möjliga delaktighet, bl.a. genom rehabiliterande insatser.
 • 2B: Balans mellan bemötande och läkemedel vid BPSD

  Torsdag kl. 14.40–15.30


  Omsorgen av personer med BPSD, beteendemässiga och psykiska symtom vid demens, är en av de stora utmaningarna inom demensvården. Mötet med dessa äldre skapar ofta en känsla av otillräcklighet hos personalen. Samtidigt visar forskning att det är flera samverkande faktorer som skapar livskvalitet för de drabbade och ökar arbetsglädjen för personalen. Nyckelfaktorer är en tydlig struktur för såväl ett personcentrerat bemötande som läkemedelsbehandling, utbildning, handledning samt välfungerande multiprofessionellt team. En föreläsning som visar på framkomliga modeller, baserade på forskning och personlig erfarenhet.

  Sibylle Mayer Standar
  Överläkare på minnesmottagningen i Hudiksvall och specialist inom geriatrik, som arbetar med utredning av kognitiv svikt och handläggning av BPSD i Hälsingland.
 • 3B: Så minskar du lidandet vid akut förvirring

  Fredag kl. 12.50–13.40


  Akut förvirring, konfusion, hos äldre är vanligare än vad som tidigare varit känt. Nästan en tredjedel av patienterna inom slutenvården drabbas och mörkertalet är stort. Orsakerna kan vara sjukdom och yttre psykisk påfrestning. Ökad kunskap hos personalen om hur den som drabbas upplever sitt förvirringstillstånd, gör det lättare att förstå och hantera situationen.

  När en förvirrad äldre till exempel ser otäcka kryp på väggen, måste du veta hur du ska göra. Och vad du ska göra skiljer sig åt beroende på om den akuta förvirringen beror på en bakomliggande infektion eller är en effekt av en stökig vårdmiljö.

  Margareta Skog
  Med. doktor i omvårdnad av äldre, föreläsare och läroboksförfattare, senast med Detta är demens (Gothia Fortbildning 2019).
 • 4B: Äldre dricker sig sjuka

  Fredag kl. 14.20–15.10


  De senaste 20 åren har alkoholkonsumtionen ökat kraftigt hos personer över 65 år och äldre. Och allra mest ökar kvinnors drickande. Resultatet är att allt fler äldre vårdas för alkoholrelaterade skador och sjukdomar. Trots det saknas det rutiner inom äldreomsorgen för att bemöta den växande hälsoproblematiken. Det finns inte heller några nationella riktlinjer för hur vi ska bedöma vad som är ett skadligt drickande för äldre.

  En föreläsning som ökar din kunskap om hur du kan ställa frågor om drickande, skillnaden mellan riskbruk och beroende samt om strategier för hur du kan agera.

  Agneta Björck
  Leg. sjuksköterska och verksamhetschef, utbildare och handledare. Agneta har 35 års erfarenhet av beroendevård och har drivit äldreboende för personer med beroendesjukdom.

Spår C: Bemötande och hälsa

 • 1C: Stark hela livet

  Torsdag kl. 13.10–14.00


  Forskning visar idag att det aldrig är för sent att börja träna. Oavsett om du tränar lite eller mycket är det bra, för all fysisk aktivitet stärker både hjärta och skelett, ger en jämnare blodsockernivå och bromsar insjuknandet i till exempel cancer och demens. Andra positiva effekter är att du blir mer stresstålig, sover bättre och ofta känner dig gladare.

  En föreläsning som ökar kunskapen om vikten av att träna för att hålla hela livet, både som människa och i yrkeslivet. Den rensar också ut flummiga myter om kost, träning och motion.

  Jessica Norrbom
  Fysiolog och forskare vid Karolinska Institutet. Medförfattare till de populärvetenskapliga böckerna Stark hela livet (Bonnier Fakta), Frisk utan fusk och Frisk utan flum (Fri Tanke förlag).
 • 2C: Våga tala om sex

  Torsdag kl. 14.40–15.30


  Sexualitet är ett grundläggande behov som alla, oavsett ålder, har rätt till. Samtidigt är vilsenheten stor kring bemötandet vid ett utåtagerande sexuellt beteende hos äldre. Det kan handla om en person som vill ha hjälp med att utöva sin sexualitet, gör sexuella närmande eller relationer som uppstår mellan äldre, som båda har varsin partner och vuxna barn. Detta är svåra och känsliga saker att ta upp både inom personalgruppen och med anhöriga. Därför finns det ett stort behov av såväl kompetensutveckling som att våga tala öppet om sex.

  Gunilla Matheny
  Distriktsköterska och beteendevetare med stor erfarenhet av anhörigfrågor. Gunilla har intervjuat personal, äldre och brukare och resultatet finns samlat i boken Handtag, famntag, klapp eller kyss, bemötande av närhet, sinnlighet och sexualitet inom vård- och omsorg (Vårdförlaget AB).
 • 3C: Ett bra liv här och nu

  Fredag kl. 12.50–13.40


  Att flytta in på ett äldreboende är en stor omställning i livet och kan innebära psykiska påfrestningar. Det är den sista flytten i livet och många känner sig ensamma och nedstämda. Då kan en livsberättargrupp vara vägen till social samvaro och acceptans i nuet kring den egna livssituationen. Många får starkare självkänsla och självuppfattning, samtidigt som depression motverkas.

  En föreläsning om hur samtalsgrupper kan bidra till ett bra liv även när livet går in i sitt sista skede.

  Lisa Wallberg
  Kurator och samtalsterapeut på A&O, Ansvar och omsorg, som driver flera äldreboenden. Arbetar för att lindra ensamhet bland äldre, bland annat med hjälp av livsberättargrupper på äldreboenden.
 • 4C: Lagkänsla skapar sund arbetskultur

  Fredag kl. 14.20–15.10


  En hälsosam arbetsplats bygger på en helhetssyn på personal och organisation. Genom att utveckla båda delarna, vände Ramin Kabiri en negativ utveckling. För honom bygger en framgångsrik verksamhet på en gruppkänsla och sammanhållning mellan personalen, men också mellan personal och ledning. Utgångspunkten i förändringsarbetet var att parallellt förstärka det som fungerar och åtgärda svagheterna.

  Resultatet blev lägre personalomsättning och en kultur som präglas av arbetsglädje, hälsa och välmående. Samtidigt minskade sjukskrivningarna, ekonomin förbättrades och omdömena blev mer positiva i medarbetar- och boendeenkäter.

  Ramin Kabiri
  Biträdande enhetschef på Mälarbackens vård- och omsorgsboende i Bromma. I grunden fysioterapeut och ergonom, bred erfarenhet av idrottsmedicin och personal- hälsa. Utsågs till Årets hälsofrämjande chef 2019.

Spår D: Social omsorg

 • 1D: Se varningssignalerna för självmordstankar

  Torsdag kl. 13.10–14.00


  ”Det är inte farligt att ställa frågor, det är farligt att inte ställa frågor.”

  Var femte person över 65 år beräknas lida av psykisk ohälsa. Orsakerna är bland annat långvarig sjukdom, funktionsproblem och ensamhet, vilket orsakar onödigt lidande och för tidig död. Äldre män är också den största gruppen som begår självmord.

  En föreläsning om självmordsbeteende hos äldre. Hur kan du känna igen varningssignalerna? Och hur kan du hjälpa en äldre person som tappat livslusten?

  Margda Waern
  Professor i allmänpsykiatri med särskild inriktning på suicidologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset.
 • 2D: VR för meningsfull vardag

  Torsdag kl. 14.40–15.30


  Avancerad VR-teknik kan förbättra välbefinnandet och livs- kvaliteten hos äldre inom äldreomsorgen. Till exempel kan äldre plötsligt minnas sin aktiva tid som fritidsfiskare eller göra fiktiva resor till platser de i sin aktiva ålder besökte.

  Daniel Kemppi berättar om erfarenheter och observationer från flera vård- och omsorgboenden i Södertälje kommun som provat och utvärderat VR-teknik.

  Daniel Kemppi
  VR-pedagog och mottagare av Kulturnämndens projektstöd Kultur & Hälsa i Södertälje. Daniel använder virtual reality som redskap för att aktivera brukare på äldreboenden.
 • 3D: Man dör inte av stress, man slutar bara att leva

  Fredag kl. 12.50–13.40


  Stressrelaterad ohälsa och utmattningssyndrom är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning hos vård -och omsorgspersonal. Frågan är varför och vad är egentligen ett utmattningssyndrom? Och hur skiljer det sig från depression? Går det att förebygga och förhindra? Hur ser prognosen ut för att bli frisk och återvända till ett fungerande liv? Frågan är också vad som krävs för att lyfta problematiken från individen till arbetsplatsens strukturer.

  Marie Åsberg
  Professor emerita i psykiatri och Selene Cortes, sociolog, har tillsammans skrivit boken Man dör inte av stress, man slutar bara att leva, om utmattningssyndrom (Gothia Fortbildning). Boken varvar Selenes personliga sjukdomshistoria med Maries kliniska perspektiv. Marie har forskat sedan slutet av 1990-talet kring stressrelaterad ohälsa, och har myntat begreppet utmattningssyndrom.
 • 4D: Att möta den som står närmast

  Fredag kl. 14.20–15.10


  Många längtar efter förståelse och stöd i den kris som uppstår när deras närmaste insjuknar i en demenssjukdom. Anhöriga är en heterogen grupp i olika åldrar, som själva är mitt i livet. Vad händer psykologiskt med den anhöriga under sjukdomens förlopp? Hur kan sjukdomens olika känslomässiga ansikten – växlingar mellan oro, maktlöshet och glädje, för att inte nämna frustration och ilska, se ut? Vad innebär acceptans och hur kan du som personal vara flexibel, bemöta och ta hänsyn till olika behov av exempelvis närhet och kontakt? Hur kan du underlätta en fortsatt givande relation med den sjuke?

  En föreläsning som ger dig förhållningssätt, stöd och verktyg för att förstå och bemöta anhöriga på ett hållbart sätt.

  Agnes Mellstrand
  Leg. psykolog med KBT-inriktning, handledare och organisationskonsult. Agnes har också ett personligt anhörigperspektiv, som dotter till Maria, demenssjuksköterskan som själv insjuknade i Alzheimers sjukdom.

Hjälp oss hitta årets chef i äldreomsorgen!

Årets chef i äldreomsorgen - logga

Ledarskapet inom äldreomsorgen är just nu viktigare än någonsin. Därför förlänger vi möjligheten att nominera en person vars ledarskap har något extra.

Skriv en text på max 1000 tecken, där du beskriver vad som gör just den här personen till en chef som utvecklar både medarbetarna och verksamheten.

Den vi söker ska vara:

 • En erfaren chef som visat bredd både som ledare och medmänniska.
 • Ha uppnått dokumenterat goda resultat i sin verksamhet.
 • Ha erfarenhet av såväl med- som motgångar.
 • Tydligt signalera vikten av att hämta kraft och inspiration vid sidan av yrkeslivet.

Mejla din nominering till aretschef@gothiafortbildning.se senast den 1 oktober 2020. Vinnaren presenteras på konferensen.

Utställare på Äldreomsorgsdagarna 2020

Välkommen att läsa mer om våra utställare.

Vill du ställa ut på Äldreomsorgsdagarna 2020?
Välkommen att kontakta Karin Westlund: karin.westlund@gothiafortbildning.se / 070-8127072


Säkra din plats idag!

Klicka på Boka här högst upp på sidan för att anmäla dig och dina kollegor. Välkommen!

Betalningsvillkor
Betalning sker mot faktura efter konferensen. Kostnadsfri avbokning fram till 30 dagar innan konferensen. Därefter fullt pris. Anmälan är bindande men ej personlig. Gothia Fortbildning förbehåller sig rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälningar, dock senast 30 dagar innan.